Jakmile začnou teploty klesat, je čas jít dovnitř a zapnout sporák! Tyto recepty na podzimní polévky se snadno připravují a maximálně využívají to, co je zrovna v sezóně. Vyberte si z receptů na zeleninovou, špenátovou nebo dýňovou polévku. Zvláště za chladnějších večerů vás polévky zahřejí i skvěle zasytí.

1. Úžasně jednoduchá špenátová polévka s česnekovými krutony

Ingredience na polévku:

  • 500 ml zeleninového nebo masového vývaru
  • 2 velké brambory
  • 150 ml smetany na vaření
  • 100 g strouhaného sýra
  • 300 g čerstvých špenátových listů
  • Sůl a pepř podle chuti

Na krutony:

  • 2 plátky chleba (nebo bagety či jiného pečiva)
  • Stroužek česneku
  • Olivový olej

Postup:

  1. Nalijte vývar do hrnce a přidejte brambory nakrájené na kostičky. Vařte, dokud brambory nezměknou.
  2. Poté přidejte omyté špenátové listy a vařte dalších 5-7 minut. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka a vmíchejte smetanu. Polévku podle chuti osolte a opepřete.
  3. Chléb ozdobte česnekem nakrájeným na kostičky a pokapejte olivovým olejem. Smažte na suché pánvi do křupava (nebo v troubě) a podávejte s polévkou spolu se strouhaným sýrem.

2. Polévka proti chřipce a nachlazení

Vyhněte se chřipce a nachlazení díky chutné polévce plné vitamínů. Podpora imunity je na podzim velmi důležitá, a pokud jste již nachlazení, přidejte do polévky špetku sušeného zázvoru, abyste se co nejvíce zahřáli.

Ingredience:

  • 3 – 4 hlavičky pečeného česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce másla
  • 2 cibule
  • 300 ml vývaru (masového/zeleninového)
  • 1 lžička jemně nasekaného tymiánu
  • Svazek petrželky nasekané nadrobno
  • 2 a 1/2 hrnku chleba nakrájeného na kostičky
  • 1 kelímek zakysané smetany

Postup:

  1. Pečený česnek připravte dle postupu: z každé hlavičky odřízněte vršek, pokapejte olivovým olejem, zabalte do fólie a vložte do předehřáté trouby. Pečte 60 minut při 180 stupních. Ideální je péct česnek společně s bramborami, česnek je krásně provoní.
  2. Připravte si hlubokou pánev, ve které rozehřejte máslo a přidejte nakrájenou cibuli. Osmažte je dozlatova a zalijte vývarem. Poté přidejte drcený pečený česnek, tymián a petrželku. Zamíchejte, snižte teplotu na minimum a přidejte kostky chleba.
  3. Vařte, dokud není chléb měkký. Nakonec přidejte zakysanou smetanu a dochuťte solí a pepřem. Pro ještě krémovější chuť můžete rozšlehat.

3. Podzimní dýňová polévka

Ingredience:

  • 1 máslová dýně
  • 1 jablko
  • 1 malá cibule
  • 80g pancetty
  • 3 šálky kuřecího vývaru
  • 1 lžička skořice
  • 0,5 lžičky kajenského koření
  • mořská sul
  • čerstvě mleté černé koření
  • 1 šálek červené čočky

Postup:

  1. Dýni očistěte a nakrájejte na kostky,pečte při 180 stupních spolu s nakrájeným jablkem a cibulí.
  2. V hrnci osmahněte pancettu a až bude dýně měkká, přidejte směs. Zalijte vývarem, přidejte čočku, sůl a pepř a nechte vařit asi 15 minut.
  3. Polévku rozmixujte ponorným mixérem dohladka. Podávejte s opečeným párem párků a vařeným vejcem.

4. Kapustovo-česneková polévka

Ingredience:

  • 300 g čerstvé kapusty
  • 400 g cizrny v plechovce
  • 450 ml drůbežího vývaru
  • 400 ml vody
  • 1 cibule
  • 3 hřebíčky
  • česnek
  • 1 chilli paprička
  • olivový olej
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 6 plátků choriza

Postup:

  1. Na olivovém oleji osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli. Poté přidejte rozdrcený česnek, nasekanou chilli papričku a nakrájenou kapustu. Vše dobře promíchejte, zalijte vývarem a vodou. Vařte 15 minut.
  2. Poté přidejte okapanou cizrnu. Polévku osolte a opepřete a pokud se vám zdá příliš hustá, přidejte více vody. Vařte dalších 5-10 minut, dokud kapusta nezměkne.
  3. Chorizo nakrájejte na proužky a osmažte na suché pánvi. Ozdobte jím polévku. Lze podávat s celozrnným chlebem. Mně stačila polévka bez chleba i bez pečiva.

5. Hřejivá zeleninová polévka

Ingredience: 

  • 300 g dýně
  • 300 g mrkve
  • 400 g cibule
  • 200 g celeru
  • 200 g zelí
  • 100 g hrášku
  • 2 brambory
  • 2 lžíce bílých fazolí
  • vodu
  • olivový olej
  • mletý černý pepř
  • sůl

Postup:

  1. Očistěte zeleninu. Nastrouhejte mrkev a nakrájejte zelí, brambory, celer a dýni na malé kousky.
  2. Cibuli nakrájejte nadrobno a dejte ji do hrnce opékat na olivovém oleji. 
  3. Poté přidejte zeleninu. Chvíli je restujte, pak je přikryjte pokličkou a vařte doměkka. 
  4. Pak přidejte sůl a pepř podle chuti. Ještě chvíli vařte a je hotovo.

6. Sladká krémová polévka s kokosovým mlékem

Pokud máte rádi trochu exotiky, je tato polévka s kokosovým mlékem určena právě vám.

Ingredience:

  • 1 sladká brambora
  • 1 velká mrkev
  • 2 petržele
  • přibližně 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1/2 šálku červené čočky
  • Himálajská sůl, drcený kmín a kurkuma na dochucení
  • 200 ml kokosového mléka

Postup:

  1. Nakrájejte sladké brambory, mrkev a petržel a chvíli je smažte na olivovém oleji.
  2. Poté je zalijte vodou a vařte asi 30 minut.
  3. Přidejte červenou čočku, v případě potřeby přidejte více vody a vařte do měkka.
  4. Polévku rozmixujte, dochuťte a přidejte další kokosové mléko. Pokud je velmi hustá, můžete ji zředit vodou a nechat povařit.
  5. Skvěle chutná pokapaná dýňovým olejem a posypaná konopnými nebo dýňovými semínky.
  6. Tip: Pro výraznější exotickou chuť můžete polévku dochutit s chilli a čerstvým koriandrem.

7. Bohatá podzimní polévka

Ingredience:

  • 240 g vařené cizrny
  • 2 lžíce oleje
  • 100 g cibule
  • 1 mrkev
  • 150 g žampionů
  • 2 stroužky česneku
  • 100 ml loupaných rajčat
  • 600ml hovězího vývaru
  • 200 g nakrájené kapusty
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • sůl
  • černý pepř mletý

Postup:

  1. Na rozpáleném oleji osmahněte dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli a přidejte na plátky nakrájenou mrkev. Krátce osmahněte, přidejte rozdrcený česnek a nakrájené houby.
  2. Přilijte loupaná rajčata, trochu vody a přiveďte k varu. Vařte asi 10 minut.
  3. Přidejte hovězí vývar, nakrájenou kapustu a scezenou uvařenou cizrnu. 
  4. Vařte asi 5 minut, přidejte kukuřičný škrob rozpuštěný v malém množství vody a podle chuti osolte a opepřete.
  5. Chvíli povařte a podávejte horkou bohatou podzimní polévku.
  6. Tip k podávání: do polévky můžete podle chuti přidat také chilli, které ji dobře prohřeje.

8. Krémová houbová polévka

Houbařská sezóna je v plném proudu. Využijte podzimních plodů z hor a vychutnejte si houbovou polévku plnou vitamínů.

Ingredience:

  • 300 g čerstvých nebo mražených hříbků
  • olivový olej
  • cibule
  • stroužek česneku
  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • zeleninový vývar
  • 150 ml smetany na vaření
  • mletý černý pepř
  • sůl

Postup:

  1. Očištěnou a nadrobno nakrájenou cibuli a česnek osmažte na rozehřátém olivovém oleji dozlatova.
  2. Přidejte očištěné a nakrájené houby, poprašte je moukou a krátce orestujte. Vše zalijte zeleninovým vývarem a vařte na mírném ohni asi 10-15 minut. 
  3. Poté směs rozmixujte mixérem a nakonec ji dochuťte solí a černým pepřem. 
  4. Polévku můžete podávat s proužky ze slaniny nebo chlebovými krutony.