Jakmile začnou teploty klesat, je čas jít dovnitř a zapnout sporák! Tyto recepty na podzimní polévky se snadno připravují a maximálně využívají to, co je zrovna v sezóně. Vyberte si z receptů na zeleninovou, špenátovou nebo dýňovou polévku. Zvláště za chladnějších večerů vás polévky zahřejí i skvěle zasytí.
1. Úžasně jednoduchá špenátová polévka s česnekovými krutony
Ingredience na polévku:
- 500 ml zeleninového nebo masového vývaru
- 2 velké brambory
- 150 ml smetany na vaření
- 100 g strouhaného sýra
- 300 g čerstvých špenátových listů
- Sůl a pepř podle chuti
Na krutony:
- 2 plátky chleba (nebo bagety či jiného pečiva)
- Stroužek česneku
- Olivový olej
Postup:
- Nalijte vývar do hrnce a přidejte brambory nakrájené na kostičky. Vařte, dokud brambory nezměknou.
- Poté přidejte omyté špenátové listy a vařte dalších 5-7 minut. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka a vmíchejte smetanu. Polévku podle chuti osolte a opepřete.
- Chléb ozdobte česnekem nakrájeným na kostičky a pokapejte olivovým olejem. Smažte na suché pánvi do křupava (nebo v troubě) a podávejte s polévkou spolu se strouhaným sýrem.
2. Polévka proti chřipce a nachlazení
Vyhněte se chřipce a nachlazení díky chutné polévce plné vitamínů. Podpora imunity je na podzim velmi důležitá, a pokud jste již nachlazení, přidejte do polévky špetku sušeného zázvoru, abyste se co nejvíce zahřáli.
Ingredience:
- 3 – 4 hlavičky pečeného česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce másla
- 2 cibule
- 300 ml vývaru (masového/zeleninového)
- 1 lžička jemně nasekaného tymiánu
- Svazek petrželky nasekané nadrobno
- 2 a 1/2 hrnku chleba nakrájeného na kostičky
- 1 kelímek zakysané smetany
Postup:
- Pečený česnek připravte dle postupu: z každé hlavičky odřízněte vršek, pokapejte olivovým olejem, zabalte do fólie a vložte do předehřáté trouby. Pečte 60 minut při 180 stupních. Ideální je péct česnek společně s bramborami, česnek je krásně provoní.
- Připravte si hlubokou pánev, ve které rozehřejte máslo a přidejte nakrájenou cibuli. Osmažte je dozlatova a zalijte vývarem. Poté přidejte drcený pečený česnek, tymián a petrželku. Zamíchejte, snižte teplotu na minimum a přidejte kostky chleba.
- Vařte, dokud není chléb měkký. Nakonec přidejte zakysanou smetanu a dochuťte solí a pepřem. Pro ještě krémovější chuť můžete rozšlehat.
3. Podzimní dýňová polévka
Ingredience:
- 1 máslová dýně
- 1 jablko
- 1 malá cibule
- 80g pancetty
- 3 šálky kuřecího vývaru
- 1 lžička skořice
- 0,5 lžičky kajenského koření
- mořská sul
- čerstvě mleté černé koření
- 1 šálek červené čočky
Postup:
- Dýni očistěte a nakrájejte na kostky,pečte při 180 stupních spolu s nakrájeným jablkem a cibulí.
- V hrnci osmahněte pancettu a až bude dýně měkká, přidejte směs. Zalijte vývarem, přidejte čočku, sůl a pepř a nechte vařit asi 15 minut.
- Polévku rozmixujte ponorným mixérem dohladka. Podávejte s opečeným párem párků a vařeným vejcem.
4. Kapustovo-česneková polévka
Ingredience:
- 300 g čerstvé kapusty
- 400 g cizrny v plechovce
- 450 ml drůbežího vývaru
- 400 ml vody
- 1 cibule
- 3 hřebíčky
- česnek
- 1 chilli paprička
- olivový olej
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- 6 plátků choriza
Postup:
- Na olivovém oleji osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli. Poté přidejte rozdrcený česnek, nasekanou chilli papričku a nakrájenou kapustu. Vše dobře promíchejte, zalijte vývarem a vodou. Vařte 15 minut.
- Poté přidejte okapanou cizrnu. Polévku osolte a opepřete a pokud se vám zdá příliš hustá, přidejte více vody. Vařte dalších 5-10 minut, dokud kapusta nezměkne.
- Chorizo nakrájejte na proužky a osmažte na suché pánvi. Ozdobte jím polévku. Lze podávat s celozrnným chlebem. Mně stačila polévka bez chleba i bez pečiva.
5. Hřejivá zeleninová polévka
Ingredience:
- 300 g dýně
- 300 g mrkve
- 400 g cibule
- 200 g celeru
- 200 g zelí
- 100 g hrášku
- 2 brambory
- 2 lžíce bílých fazolí
- vodu
- olivový olej
- mletý černý pepř
- sůl
Postup:
- Očistěte zeleninu. Nastrouhejte mrkev a nakrájejte zelí, brambory, celer a dýni na malé kousky.
- Cibuli nakrájejte nadrobno a dejte ji do hrnce opékat na olivovém oleji.
- Poté přidejte zeleninu. Chvíli je restujte, pak je přikryjte pokličkou a vařte doměkka.
- Pak přidejte sůl a pepř podle chuti. Ještě chvíli vařte a je hotovo.
6. Sladká krémová polévka s kokosovým mlékem
Pokud máte rádi trochu exotiky, je tato polévka s kokosovým mlékem určena právě vám.
Ingredience:
- 1 sladká brambora
- 1 velká mrkev
- 2 petržele
- přibližně 4 polévkové lžíce olivového oleje
- 1/2 šálku červené čočky
- Himálajská sůl, drcený kmín a kurkuma na dochucení
- 200 ml kokosového mléka
Postup:
- Nakrájejte sladké brambory, mrkev a petržel a chvíli je smažte na olivovém oleji.
- Poté je zalijte vodou a vařte asi 30 minut.
- Přidejte červenou čočku, v případě potřeby přidejte více vody a vařte do měkka.
- Polévku rozmixujte, dochuťte a přidejte další kokosové mléko. Pokud je velmi hustá, můžete ji zředit vodou a nechat povařit.
- Skvěle chutná pokapaná dýňovým olejem a posypaná konopnými nebo dýňovými semínky.
- Tip: Pro výraznější exotickou chuť můžete polévku dochutit s chilli a čerstvým koriandrem.
7. Bohatá podzimní polévka
Ingredience:
- 240 g vařené cizrny
- 2 lžíce oleje
- 100 g cibule
- 1 mrkev
- 150 g žampionů
- 2 stroužky česneku
- 100 ml loupaných rajčat
- 600ml hovězího vývaru
- 200 g nakrájené kapusty
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- sůl
- černý pepř mletý
Postup:
- Na rozpáleném oleji osmahněte dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli a přidejte na plátky nakrájenou mrkev. Krátce osmahněte, přidejte rozdrcený česnek a nakrájené houby.
- Přilijte loupaná rajčata, trochu vody a přiveďte k varu. Vařte asi 10 minut.
- Přidejte hovězí vývar, nakrájenou kapustu a scezenou uvařenou cizrnu.
- Vařte asi 5 minut, přidejte kukuřičný škrob rozpuštěný v malém množství vody a podle chuti osolte a opepřete.
- Chvíli povařte a podávejte horkou bohatou podzimní polévku.
- Tip k podávání: do polévky můžete podle chuti přidat také chilli, které ji dobře prohřeje.
8. Krémová houbová polévka
Houbařská sezóna je v plném proudu. Využijte podzimních plodů z hor a vychutnejte si houbovou polévku plnou vitamínů.
Ingredience:
- 300 g čerstvých nebo mražených hříbků
- olivový olej
- cibule
- stroužek česneku
- 50 g másla
- 50 g hladké mouky
- zeleninový vývar
- 150 ml smetany na vaření
- mletý černý pepř
- sůl
Postup:
- Očištěnou a nadrobno nakrájenou cibuli a česnek osmažte na rozehřátém olivovém oleji dozlatova.
- Přidejte očištěné a nakrájené houby, poprašte je moukou a krátce orestujte. Vše zalijte zeleninovým vývarem a vařte na mírném ohni asi 10-15 minut.
- Poté směs rozmixujte mixérem a nakonec ji dochuťte solí a černým pepřem.
- Polévku můžete podávat s proužky ze slaniny nebo chlebovými krutony.