Když se řekne sportovní výživa a suplementace, mnohdy se nám vybaví právě proteinový prášek. Přestože se bez něj při budování svalové hmoty můžeme bez obtíží obejít, představuje poměrně efektivní způsob, jak bez námahy zvýšit celkový příjem bílkovin ve stravě. Abychom však zbytečně nevyhazovali peníze za nepříliš kvalitní produkt, neměli bychom protein vybírat pouze na základě ceny či příchuti, ale především podle složení a původu.
Co je proteinový prášek a proč ho užívat?
Není pochyb o tom, že při budování svalové hmoty je dostatečný příjem bílkovin naprosto klíčový. Primárním zdrojem bílkovin by samozřejmě měla být především pestrá strava, tedy například maso, vejce, tvaroh či luštěniny, není však výjimkou, že se nám nedaří potřebný denní příjem bílkovin dodržovat, ať z hlediska zvýšené fyzické námahy či například alergie na některé potraviny.
Právě v těchto situacích nám pomůže proteinový prášek, kterým poměrně snadno doplníme potřebné bílkoviny. Kromě budování svalové hmoty se jeho užívání vyplatí i u osob v redukční dietě či u veganů a vegetariánů, kteří mohu mít problém získat dostatek bílkovin s pestré stravy, a to zejména v případě, že posilují nebo se aktivně věnují nějakému sportu.
Rostlinný nebo živočišný?
Na trhu se můžeme setkat se dvěma velkými kategoriemi proteinů, a to rostlinnými a živočišnými. Z hlediska složení patří mezi ty nejefektivnější živočišný, respektive syrovátkový protein, na který se blíže podíváme dále v článku. Zatracovat bychom však neměli ani proteiny rostlinné – přestože zpravidla neobsahují kompletní aminokyselinové spektrum, může se jednat o skvělou alternativu pro vegany a vegetariány, případně osoby alergické na kasein a laktózu.
Pozor na hlavní složku
Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv druh proteinu, náš pohled by měl v prvé řadě směřovat na složení, konkrétně hlavní složku proteinového prášku. Ukazatelem určité kvality je zejména to, že je surovina, ze které je protein vyroben, uvedena na prvním místě. Pokud například musíte na etiketě syrovátkového proteinu syrovátku ve složení nějakou dobu hledat, kvalita produktu nebude příliš valná. Tyto produkty jsou často „nastavované“ neplnohodnotnými bílkovinami, jako je například kolagen či sója.
Procentuální zastoupení bílkoviny
Neméně důležitý je samotný procentuální obsah bílkoviny. Ten mají rostlinné proteiny obecně nižší než živočišné. Zároveň je třeba dodat, že i v případě shodného procenta obsahu bílkovin nemusí být účinnost naprosto shodná. I v tomto případě platí, že živočišné produkty bývají i při stejné koncentraci bílkovin o poznání účinnější než rostlinné.
Pokud bychom se podívali konkrétně na syrovátkový protein, který patří bezpochyby mezi nejoblíbenější, zjistíme, že se můžeme setkat se třemi typy: koncentrátem, izolátem a hydrolyzátem.
Syrovátkový koncentrát
Nejmenší množství bílkovin z těchto tří typů obsahuje syrovátkový koncentrát. V tom bychom zpravidla našli 70 až 85 % bílkovin, zbytek obvykle tvoří laktóza, sacharidy a tuky. Hlavní výhoda spočívá v nízké ceně, na druhou stranu je potřeba počítat s nižší stavitelností.
Syrovátkový izolát
O něco vyšší množství bílkovin nalezneme v syrovátkovém izolátu, a to kolem 80 až 90 %. Výhodou je také nižší obsah sacharidů a tuků, díky čemuž se hodí i při redukční dietě. Cena už je o něco vyšší.
Syrovátkový hydrolyzát
Posledním typem je syrovátkový hydrolyzát, který obsahuje 90 % bílkovin a výše. Pochlubit se může také rychlým vstřebáním, na druhou stranu je vzhledem k vysoké ceně vhodný spíše pro profesionální sportovce.
Metoda výroby
Neméně důležitá je také metoda, jakou byla bílkovina získána. Pokud se zaměříme na syrovátkové proteiny, opět se setkáme s několika typy. Mezi nejkvalitnější produkty patří tzv. native whey, tedy syrovátka získána filtrací z čerstvého mléka. Narazit můžeme také na označení jako native whey izolát, nativní syrovátková bílkovina apod.
O něco menší, ale stále dostačující kvalitou se mohou pochlubit produkty s označením CFM, které jsou vyráběny mikrofiltrací pasterizované tekuté syrovátky. Často jsou označovány také jako mikrofiltrovaný a ultrafiltrovaný izolát nebo mikrofiltrovaný a ultrafiltrovaný syrovátkový koncentrát.
Příliš kvalitní nejsou proteiny vyrobené metodou iontové výměny – vzhledem k ekonomické nenáročnosti této metody se zpravidla o nejlevnější produkty na trhu. Hlavní nevýhoda těchto proteinů spočívá ve vysokém obsahu nestravitelné laktózy. Tyto proteiny jsou často označovány pouze jako syrovátkový izolát, syrovátkový koncentrát apod.
Obsah nestravitelné laktózy
Právě množství nestravitelné laktózy v proteinu je dalším parametrem, na který bychom měli dát při výběru kvalitního proteinu pozor. Prvním ukazatelem kvalitního produktu je samotný fakt, že je její množství vůbec uvedeno na etiketě. Sáhnout bychom měli po proteinech, které neobsahují více než 4 % laktózy.
V případě, že tento údaj není uveden, nám jako nápověda může posloužit obsah jednoduchých cukrů, mezi které se laktóza řadí. Opět platí, že by toto číslo mělo být menší než 4 %.
Pozor na umělá sladidla
Na závěr se zaměřte na obsah umělých sladidel. Přestože jsou mezi výrobci proteinů poměrně populární, doporučujeme se jim spíše vyhnout, a to zejména cyklamátu či aspartamu. Produkt sice nemusí být chuťově tím nejlepším, co jste kdy pili, ale ušetříte tak své tělo umělých látek, které nejsou z dlouhodobého hlediska zrovna prospěšné. Mezi neškodná umělá sladidla patří například sukralóza či steviol-glykosidy.