Během teplých letních dnů a večerů je příprava jídel venku příjemnou změnou. Vůně grilování a čerstvých salátů vytváří tu správnou letní atmosféru pro celou rodinu a přátele. Počet možností a kombinací potravin vhodných pro grilování je neomezený. Grilované maso, zeleninu a houby lze použít i při rodinných oslavách. Díky dostupnosti čerstvé zeleniny a ovoce můžete rodinný stůl obohatit o chutné zeleninové a ovocné saláty nebo domácí limonády.
Co připravit na grilování
Příprava na grilování závisí na venkovním prostoru, který máte k dispozici a na počtu osob, pro které budete grilovat. V malých prostorách, jako jsou balkony a terasy, postačí malý gril nebo kontaktní elektrický gril. Pro větší grilovací party je třeba pořídit kvalitnější a robustnější grily s ukazatelem teploty. Pokud se rozhodnete pro gril na dřevěné uhlí, nezapomeňte se předem zásobit dostatečným množstvím dřevěného uhlí.
Kromě vhodného grilu si připravte kuchyňské vybavení pro manipulaci s potravinami a dřevěným uhlím. Předem si připravte nádoby, ve kterých budete horké pokrmy uchovávat.
Jak vybrat maso na grilování
Maso na grilování vybírejte pečlivě. Gastronomický zázrak mohou vytvořit pouze kvalitní potraviny. Pokud je to možné, kupujte čerstvé maso na grilování z místních zdrojů. Krájejte silnější plátky, protože tenké plátky se vysuší a spálí.
- Drůbež – na gril se hodí vykostěná prsa, stehna nebo vykostěná křídla.
- Vepřové maso – ke grilování je vhodné vepřové maso na kari, krkovice, žebra nebo mleté maso.
- Hovězí maso – na gril se hodí grilované vyzrálé steakové kotlety nebo mleté maso.
- Ryby – ke grilování jsou vhodné filety z lososa a tresky nebo celé čerstvé ryby.
Grilování sýrů
Pokud chcete grilovat sýr, musíte vědět, že ne všechny druhy jsou vhodné ke grilování. Vyberte pouze vhodný druh. Chutné jsou grilované uzené i neuzené oštěpky nebo hermelín podávaný s grilovanou zeleninou a salátem. Připravíte si tak skvěly letní oběd nebo lehčí pohoštění pro návštěvu.
Recepty na marinádu
Maso na grilování lze marinovat několik dní předem. Nejlépe 2 až 3 dny předem. Množství přidávaných ingrediencí vždy volte podle množství masa.
Česneková marináda
Na malém množství olivového oleje rozmačkejte 5 až 6 stroužků česneku. Promíchejte a nechte 5 minut stát. Pak přidejte sůl, sladkou červenou papriku, trochu mletého černého pepře a nasekané lístky čerstvého oregana. Důkladně promíchejte a můžete marinovat.
Lahodná BBQ marináda
Rozšlehejte 1-2 vejce vidličkou s asi 1 dcl olivového oleje. Do tohoto základu přidejte trochu kečupu, asi 1dcl piva, sůl, černý pepř, sladkou červenou papriku, 1 lžičku hořčice, trochu sójové omáčky a 1 lžíci kukuřičného škrobu. Vše důkladně promíchejte a marináda je hotová.
Kari marináda
Do 1 dcl olivového oleje prolisujte 3 stroužky česneku a dobře promíchejte. Přidejte 1 lžičku hořčice, 3 lžičky kari koření, sůl a trochu sójové omáčky. Pro dochucení použijte několik kapek suchého bílého vína.
Bylinná marináda
Do olivového oleje nasekejte medvědí česnek, pažitku, tymián, rozmarýn a několik plátků citronu. Dobře promíchejte a nechte hodinu odležet. Osolené maso vložte do připravené marinády.
Medová marináda
Do olivového oleje přidejte 2 lžíce hořčice a 2 lžíce medu. Přidejte červenou papriku, sůl, trochu pepře a nakrájejte 1 chilli papričku. Vše dobře promíchejte.
Grilování zeleniny
Grilovaná zelenina je v moderní gastronomii velmi oblíbená. Stejně jako maso lze i zeleninu předem připravit pomocí marinády, kterou lze přidat předem nebo ji potřít během grilování. Pro potírání je vhodný olivový olej jako základ, do kterého přidáte ingredience. Použijte česnek, koření, bylinky a podle chuti dochuťte citronovou šťávou, vínem, vinným octem nebo pivem. Zeleninu lze grilovat vcelku, nastrouhat do tvaru placiček nebo nakrájet na plátky. Nabízíme několik receptů.
Grilovaný lilek
Grilovaný lilek je vhodný jako příloha k masu nebo jako hlavní jídlo. Omytý lilek nakrájejte na silné plátky. Lehce je potřete marinádou z olivového oleje, sójové omáčky a čerstvého oregana. Grilujte z obou stran.
Grilované papriky s rajčaty
Pro grilování paprik potřebujeme papriky se silnými stěnami. Při nákupu vybírejte barevné odrůdy, abyste je mohli podávat esteticky. U rajčat zvolte typ cherry. Papriky nakrájejte podélně na trojúhelníky, rajčata můžete esteticky grilovat i vcelku. K marinování této zeleniny je vhodný olivový olej s barevným grilovacím kořením. Vzhledem k tomu, že papriky mají výraznou chuť, je taková slabá marináda zcela dostačující. Zeleninu marinádou potřete těsně před grilováním.
Grilované cukety
Připravte si omyté cukety, lilek , žampiony, cherry rajčata a červenou cibuli. Vše nakrájejte na větší kostky, cibuli nakrájejte na kolečka a rajčata nechte vcelku. Nakrájenou zeleninu vložte do mísy, přidejte rozdrcený stroužek česneku, nasekanou petrželku a zalijte asi 1 dcl olivového oleje. Vše lehce promíchejte a položte na gril.
Grilovaná kukuřice
Nejprve uvařte kukuřici do měkka. Sceďte a nechejte trochu vychladnout. Potřete je olivovým olejem a grilujte.
Cuketové lívance
Očištěnou cuketu nastrouhejte. Přidejte 2 vejce, 2 rozdrcené stroužky česneku, majoránku a sůl podle chuti. Postupně přidávejte mletou ovesnou mouku, dokud směs nezhoustne. Palačinky smažte na rozpáleném oleji na grilovací pánvi z obou stran do zlatova.
Dokonalé grilování doplňují dip
Vylaďte si grilování s dipy, které nesmí chybět na vašem stole s grilovanou zeleninou nebo masem.
Jogurtový dip
Do bílého jogurtu rozmačkejte stroužek česneku, přidejte špetku soli a dobře promíchejte. Tento dip je jednoduchý, ale ze všech nejchutnější. Protože jsou grilované pokrmy ochucené, dip je neruší, ale jen zvýrazňuje jejich chuť. Pokud chcete mít dip svěžejší, nastrouhejte do něj okurku, nakrájejte ji a místo česneku přidejte kopr.
Avokádový dip
Základem dipu je rozmačkané a rozmixované avokádo. Do avokádové směsi přidejte očištěné a rozmačkané rajče bez semínek, stroužek česneku, špetku soli a šťávu z jednoho citronu.
Dip ze zakysané smetany
Na základ potřebujeme 1 kelímek zakysané smetany. Do smetany přidejte 1 kostku sýra Lučina, několik kapek citronové šťávy, trochu soli, 2 rozdrcené stroužky česneku a nasekanou pažitku. Promíchejte a podávejte.
Letní saláty ke grilovanému masu
Pokud jste již vše na grilování připravili, nezapomeňte na salát. V létě, kdy máme k dispozici čerstvou zeleninu a ovoce, zapomeňte na sterilované přílohy. Připravte saláty různých chutí a barev.
Zeleninový salát
Nakrájejte ledový salát do mísy. Přidejte polní salát, rukolu, cherry rajčátka a nakrájenou červenou cibuli. Salát pokapejte vinným octem a citronovou šťávou. Přidejte sůl a trochu cukru. Promíchejte s olivovým olejem a dochuťte salátovým kořením. Navrch posypte strouhaným parmazánem.
Ovocný salát PIÑA COLADA
Pokud někdo dává přednost sladkým přílohám, určitě ho potěšíte ovocným salátem. V míse nakrájejte ananas, mango a banán na kostičky. Salát pokapejte kokosovým sirupem a přidejte lžičku medu. Podle chuti můžete přidat několik kapek bílého rumu. Vše lehce promíchejte.
Co koupit na grilování
Pokud si již některý z receptů vyberete nebo máte vlastní, vždy si předem kupte promyšlený sortiment. Zvolte menu podle chutí svých hostů a nezapomeňte na vegetariány, kteří by vás mohli překvapit svou návštěvou. Grilovaná zelenina vás může zachránit, proto si v každém případě kupte dostatečný sortiment. Pokud chcete grilovat levněji, kupte si grilovací klobásu nebo grilovací párky. Pokud nechcete dělat ovocný salát, kupte si ovoce, ze kterého si můžete udělat limonádu. V letních měsících se bude určitě hodit. Přejeme vám vděčné hosty a dobrou grilovací sezónu.