V tomto seznamu 10 receptů na letní saláty najdete vše a ještě něco navíc. Od něčeho rychlého a elegantního, jako je řecký salát, až po něco zcela netradičního jak thajský salát nebo fitness salát s kuskusem a quinou. Věříme, že si tu každý najde něco pro sebe.

Řecký salát ve sklenici

Pokud máte málo času, není nic jednoduššího než salát ve sklenici – připravte si ho večer předem a dejte si ho do tašky, abyste měli zdravý oběd na cestách.

Ingredience

  • 3 lžičky bílého balzamikového octa
  • 1 lžička extra panenského olivového oleje
  • 1/2 lžičky sušených lístků oregana
  • 130 g (3/4 šálku) cizrny bez přidané soli, propláchnuté, scezené
  • 1/2 červené papriky, zbavené semínek, nakrájené na kousky
  • 1/2 okurky, nakrájené na kousky
  • 75 g cherry rajčátek, rozpůlených
  • 1 polévková lžíce černých oliv bez pecky, nasekané
  • 30 g fety, rozdrobené
  • 30 g baby špenátu

Postup

  1. Smíchejte balsamico, olej a oregano v 500ml skleněné nádobě s těsně přiléhajícím víčkem.
  2. Do sklenice vložte cizrnu. Navrch dejte papriku, okurku, rajčata, olivy, fetu a špenát. Zatáhněte víko.
  3. Vyklopte na servírovací talíř. Promíchejte třeba s jogurtem a podávejte.

Rajčatový a melounový salát s haloumi

Ingredience

  • 400 g pita chlebu
  • 1/4 šálku (60 ml) extra panenského olivového oleje
  • 1 stroužek česneku, rozpůlený
  • 200 g haloumi nakrájeného na silné plátky
  • 1/4 šálku snítek kopru
  • 1/4 šálku lístků máty
  • 1/4 šálku (60 ml) citronové šťávy
  • 2 rajčata, nakrájená na klínky
  • 350 g míchaných rajčat, rozpůlených, rozčtvrcených nebo nakrájených na plátky
  • 1 malá červená cibule, nakrájená na tenké plátky
  • 350 g oloupaného vodního melounu bez pecek, nakrájeného na 1cm kousky

Postup

  1. Rozpalte gril na vysokou teplotu. Chléb potřete z obou stran 1 lžící oleje a potřete česnekem. Polovinu chleba opékejte 2 minuty z každé strany nebo dokud se neopeče a neohřeje. Přendejte na talíř. Postup opakujte se zbývajícím chlebem.
  2. Haloumi potřete 1 lžící oleje. Pečte na grilu 1-2 minuty z každé strany nebo dozlatova. Přendejte na samostatný talíř.
  3. V malé misce smíchejte kopr a mátu. Vmíchejte citronovou šťávu a zbývající olej. Dochuťte.
  4. Spojená rajčata, cibuli a meloun vložte do velké mísy. Přidejte polovinu zálivky a promíchejte. Naaranžujte na servírovací talíř spolu s haloumi a pokapejte zbylým dresinkem. Dochuťte. Podávejte s chlebem.

Letní salát s kukuřicí, jahodami a avokádem

Kdyby léto mělo nějakou chuť, byl by to tento salát! Tento letní salát se skládá z kukuřice, jahod, avokáda, rajčat, okurek, fety a bazalky. Jednoduchý, zdravý a tak osvěžující!

Ingredience

  • 300 g kukuřice
  • 1 avokádo
  • 200 g jahod
  • 200 g cherry rajčat
  • 1 okurka
  • 100 g sýr feta (na rozdrobení)
  • čerstvá bazalka
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • sůl
  • pepř

Postup

  1. Chcete-li kukuřici vařit v páře, přiveďte velký hrnec s vodou k varu. Po uvedení do varu můžete kukuřičný klas vložit přímo do vody nebo jej vložit do napařovacího koše. Přikryjte ji pokličkou a nechte 5 minut vařit v páře.
  2. Zatímco se kukuřice vaří v páře, nakrájejte všechny ostatní ingredience! Patří sem jahody, cherry rajčata, okurka a avokádo. Rozdrťte trochu fety a nasekejte čerstvou bazalku. Vše dejte stranou.
  3. Jakmile je kukuřice hotová, vyjměte ji z vody a nechte několik minut vychladnout (dokud není příjemná na dotek). Pomocí velkého nože postavte kukuřici do svislé polohy a nakrájejte z ní zrnka do mísy.
  4. Do velké salátové mísy přidejte kukuřičná zrna, nakrájené jahody, cherry rajčata, okurku a kousky avokáda. Posypte rozdrobenou fetou, nasekanou bazalkou, olivovým olejem, čerstvě vymačkanou citronovou šťávou, solí a pepřem. Vše promíchejte.

Nakládané třešně, gorgonzola a rukolový salát

Nakládání třešní je skvělý způsob, jak si toto letní ovoce vychutnat až do podzimu. V tomto salátu využijete pikantní chuť nakládaných třešní a tekutinu z nakládání použijete i do zálivky.

Ingredience

  • 150 ml rýžového octa
  • 40 g cukru krupice
  • 2 čerstvé bobkové listy
  • 200 g třešní bez pecek
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce třešňového džemu
  • 2 lžičky celozrnné hořčice
  • 100 g rukoly
  • 1 červená čekanka nebo čekanka, natrhaná
  • ½ malé cibulky fenyklu, jemně nakrájené na plátky
  • 100 g gorgonzoly nakrájené na klínky

Postup

  1. Do hrnce dejte ocet, 100 ml vody, cukr, bobkové listy a 1 lžičku soli. Přiveďte k varu.
  2. Třešně vyklopte do sterilizované 500g sklenice. Ještě horkou sklenici zalijte horkou octovou směsí. Uzavřete a před otevřením nechte týden zavařovat na chladném a tmavém místě. Po otevření vydrží třešně v lednici dva měsíce.
  3. Dresink připravíme tak, že do středně velké misky dáme 2 lžíce nakládacího octa ze sklenice a zašleháme olivový olej, džem, hořčici a trochu soli a pepře, dokud nedojde k emulzi. Ochutnejte a podle chuti přidejte ještě trochu octa, hořčice nebo olivového oleje.
  4. Přidejte rukolu, čekanku a fenykl a promíchejte, aby se dresink obalil. Přendejte na velký talíř nebo talíře a navrch dejte několik lžic okapaných nakládaných třešní, gorgonzolu a zakápněte zbylým dresinkem.
    Něco navíc: Gorgonzolu skvěle doplňují vlašské nebo piniové ořechy, díky kterým můžete salát vyšperkovat 🙂

Fenyklový salát

Jednoduchý recept na fenyklový salát s dresinkem z melasy granátového jablka. Fenykl nakrájejte na co nejtenčí plátky pomocí ostrého nože. Podávat ho můžete i ke grilovanému masu nebo sýrům.

Ingredience

  • 2 cibulky fenyklu nakrájené na velmi tenké plátky
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 polévková lžíce melasy z granátového jablka
  • ½ citronu, odšťavněného
  • hrst lístků máty

Postup

  1. Nakrájený fenykl dejte na 10 minut namočit do mísy plné ledové vody a poté jej nechte dobře okapat – díky tomu bude velmi křupavý. Vyklopte ho na talíř nebo na servírovací mísu.
  2. Našlehejte olej, melasu z granátového jablka, citronovou šťávu a trochu koření. Vše nalijte na fenykl a posypte lístky máty.

Thajský salát s mletým kuřecím masem

Thajský kuřecí salát je živé, pikantní jídlo, které využívá čerstvé bylinky, rybí omáčku a limetkovou šťávu jako zálivku k přípravě oběda nebo lehké večeře, která je plná chuti, ale nízkokalorická. Většinu thajských ingrediencí v tomto receptu dnes seženete v každém dobrém supermarketu.

Ingredience

  • 400 g (kupte si mleté kuřecí maso nebo rozšlehejte kuřecí stehenní řízky v kuchyňském robotu)
  • 100 ml kuřecího vývaru
  • kousek kořenového zázvoru velikosti palce, nastrouhaný
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 1 stonek citronové trávy, jemně nasekaný
  • 2 červené chilli papričky, jemně nasekané
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 3 lžíce limetkové šťávy
  • malá hrst lístků máty a koriandru
  • k podávání listy salátu a nudličky okurky

Postup

  1. Kuře vařte ve vývaru na pánvi, dokud nezbělá a vývar se neodpaří. Přidejte zázvor, česnek, citronovou trávu a chilli a vařte další 3 minuty.
  2. Odstavte z ohně a vmíchejte rybí omáčku a limetkovou šťávu. Vmíchejte bylinky a podávejte s listy salátu a nudličkami okurky.

Fitness salát s kuskusem a quinou

Vyzkoušejte tento lehký a chutný fitness salát. Můžete ji zařadit i do redukční diety, obsahuje všechny potřebné živiny a vitamíny a dodá vám energii do celého dne.

Ingredience

  • 15 oloupaných a podélně rozpůlených stroužků česneku
  • 2 středně velké sladké papriky nakrájené na plátky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 2-1/2 šálku vody
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1-1/2 lžičky soli
  • 1 šálek nevařeného perlového (izraelského) kuskusu
  • 1/2 šálku červené quinoy, propláchnuté
  • 2 velká rajčata nakrájená na 1 cm velké kousky
  • 2 šálky čerstvé rukoly nebo baby špenátu
  • 1 šálek čerstvého ananasu nakrájeného na kostičky
  • 1/2 šálku čerstvého loupaného hrášku nebo mraženého hrášku
  • 1/2 šálku rozdrobeného sýra feta
  • 1/2 šálku opražených slunečnicových jader
  • 1/4 šálku mleté čerstvé petrželky

Dresink

  • 1 šálek olivového oleje: 1/4 šálku olivového oleje
  • 3 lžíce balzamikového octa
  • 2 lžičky medu
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře

Postup

  1. Předehřejte troubu na 425 °C. Smíchejte česnek, sladkou papriku, olej, sůl a pepř a přeneste je do papírem vyložené formy o rozměrech 15x10x1 cm. Pečte do tmavě zlatavé barvy, asi 15 minut. Přeneste do velké mísy.
  2. Mezitím v malém hrnci přiveďte k varu vodu, olej a sůl. Vmíchejte kuskus a quinou. Snižte teplotu a přikryté vařte 15 minut nebo dokud se tekutina nevstřebá. Odstavte z ohně a nechte 5 minut přikryté stát.
  3. Kuskus a quinou přendejte do mísy se směsí pečených paprik. Vmíchejte zbývající salátové přísady. V malé misce prošlehejte přísady dresinku, dokud se nespojí. Nalijte zálivku na salát a jemně promíchejte.

Letní zahradní salát

Ingredience

Salát

  • 1 hlávka zeleného listového salátu, nakrájená na kousky.
  • 3 rajčata nakrájená na klínky
  • 4 mini okurky nakrájené na klínky
  • 1 oranžová paprika, nakrájená na kousky
  • 1 červená paprika nakrájená na kousky
  • 1 žlutá paprika nakrájená na kousky

Dresink

  • 120 ml podmáslí
  • 115 g majonézy
  • 115 g zakysané smetany
  • 2 lžíce nasekaného čerstvého kopru
  • 1 lžička česnekového prášku
  • 1 lžička bílého octa
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř

Postup

  1. Dresink: V misce smíchejte podmáslí, majonézu, zakysanou smetanu, kopr, česnekový prášek, ocet a špetku soli a pepře. Promíchejte. Ochutnejte a podle potřeby upravte koření. Přendejte do misky.
  2. Na salát: Vložte salát doprostřed talíře. Na salát navrstvěte rajčata, okurky, papriky a naaranžujte dresink, podávejte.

Jahodový salát s rýžovými nudlemi

Ingredience

Salát

  • 1 balíček rýžových nudlí
  • 1/4 šálku nakrájených mandlí
  • 1/4 šálku slunečnicových semínek
  • 1/4 šálku rozpuštěného másla
  • 1 hlávka římského salátu, omytá a osušená
  • 450 g baby špenátu
  • 300 g jahod, oloupaných a nakrájených na tenké plátky
  • 1 šálek strouhaného parmezánu

Dresink

  • 3/4 šálku hnědého nebo kokosového cukru
  • 1/2 šálku červeného vinného octa
  • 3/4 šálku rostlinného oleje
  • 1/2 čajové lžičky papriky
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 stroužky česneku, mleté

Postup

  1. Předehřejte troubu na 200 °C. V malé misce smíchejte uvařené rýžové nudle, mandle, slunečnicová semínka a rozpuštěné máslo. Přeneste je na plech a za občasného míchání opékejte v troubě, dokud nezhnědnou, asi 10 minut. Vyjměte z trouby a dejte stranou, aby vychladly.
  2. Salát natrhejte a smíchejte se špenátem, jahodami a sýrem ve velké salátové míse.
  3. Na zálivku rozpusťte cukr v octu. Smíchejte olej, papriku, sůl a česnek a poté přidejte do směsi cukru a octa. Dobře promíchejte a uložte do chladničky, dokud nebudete připraveni k podávání.
  4. Těsně před podáváním polijte křupavý salát zálivkou a salát promíchejte s takovým množstvím zálivky, aby se zelený salát celý obalil.

Melounový salát s dračím ovocem

Je čas na malou sladkou pochoutku v podobě melounového ovocného salátu, který kombinuje borůvky s dračím ovocem, chia semínky a mangem. Jedná se o drzý letní ovocný salát, který je tak snadný na přípravu i konzumaci. Skvěle doplní i zahradní nebo dětskou párty, hodí se i jako osvěžení během grilování.

Ingredience

  • 300 g melounu
  • 150 borůvek
  • 200 g dračího ovoce
  • 200 g manga
  • 1 lžíce chia semínek
  • kostky ledu

Postup

  1. Pomocí malého vykrajovátka na meloun vykulte 2 šálky melounových kuliček.
  2. Postup opakujte s dračím ovocem i mangem.
  3. Nasypte melounové kuličky, kuličky dračího ovoce a manga do velké mísy. Přidejte borůvky, kostky ledo a chia semínka.
  4. Jemně promíchejte a servírujte.

Doufáme, že jsme vám přinesli spoustu inspirace na letní saláty a že vám zpříjemní a osvěží horké léto.