V tomto seznamu 10 receptů na letní saláty najdete vše a ještě něco navíc. Od něčeho rychlého a elegantního, jako je řecký salát, až po něco zcela netradičního jak thajský salát nebo fitness salát s kuskusem a quinou. Věříme, že si tu každý najde něco pro sebe.
Řecký salát ve sklenici
Pokud máte málo času, není nic jednoduššího než salát ve sklenici – připravte si ho večer předem a dejte si ho do tašky, abyste měli zdravý oběd na cestách.
Ingredience
- 3 lžičky bílého balzamikového octa
- 1 lžička extra panenského olivového oleje
- 1/2 lžičky sušených lístků oregana
- 130 g (3/4 šálku) cizrny bez přidané soli, propláchnuté, scezené
- 1/2 červené papriky, zbavené semínek, nakrájené na kousky
- 1/2 okurky, nakrájené na kousky
- 75 g cherry rajčátek, rozpůlených
- 1 polévková lžíce černých oliv bez pecky, nasekané
- 30 g fety, rozdrobené
- 30 g baby špenátu
Postup
- Smíchejte balsamico, olej a oregano v 500ml skleněné nádobě s těsně přiléhajícím víčkem.
- Do sklenice vložte cizrnu. Navrch dejte papriku, okurku, rajčata, olivy, fetu a špenát. Zatáhněte víko.
- Vyklopte na servírovací talíř. Promíchejte třeba s jogurtem a podávejte.
Rajčatový a melounový salát s haloumi
Ingredience
- 400 g pita chlebu
- 1/4 šálku (60 ml) extra panenského olivového oleje
- 1 stroužek česneku, rozpůlený
- 200 g haloumi nakrájeného na silné plátky
- 1/4 šálku snítek kopru
- 1/4 šálku lístků máty
- 1/4 šálku (60 ml) citronové šťávy
- 2 rajčata, nakrájená na klínky
- 350 g míchaných rajčat, rozpůlených, rozčtvrcených nebo nakrájených na plátky
- 1 malá červená cibule, nakrájená na tenké plátky
- 350 g oloupaného vodního melounu bez pecek, nakrájeného na 1cm kousky
Postup
- Rozpalte gril na vysokou teplotu. Chléb potřete z obou stran 1 lžící oleje a potřete česnekem. Polovinu chleba opékejte 2 minuty z každé strany nebo dokud se neopeče a neohřeje. Přendejte na talíř. Postup opakujte se zbývajícím chlebem.
- Haloumi potřete 1 lžící oleje. Pečte na grilu 1-2 minuty z každé strany nebo dozlatova. Přendejte na samostatný talíř.
- V malé misce smíchejte kopr a mátu. Vmíchejte citronovou šťávu a zbývající olej. Dochuťte.
- Spojená rajčata, cibuli a meloun vložte do velké mísy. Přidejte polovinu zálivky a promíchejte. Naaranžujte na servírovací talíř spolu s haloumi a pokapejte zbylým dresinkem. Dochuťte. Podávejte s chlebem.
Letní salát s kukuřicí, jahodami a avokádem
Kdyby léto mělo nějakou chuť, byl by to tento salát! Tento letní salát se skládá z kukuřice, jahod, avokáda, rajčat, okurek, fety a bazalky. Jednoduchý, zdravý a tak osvěžující!
Ingredience
- 300 g kukuřice
- 1 avokádo
- 200 g jahod
- 200 g cherry rajčat
- 1 okurka
- 100 g sýr feta (na rozdrobení)
- čerstvá bazalka
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce citronové šťávy
- sůl
- pepř
Postup
- Chcete-li kukuřici vařit v páře, přiveďte velký hrnec s vodou k varu. Po uvedení do varu můžete kukuřičný klas vložit přímo do vody nebo jej vložit do napařovacího koše. Přikryjte ji pokličkou a nechte 5 minut vařit v páře.
- Zatímco se kukuřice vaří v páře, nakrájejte všechny ostatní ingredience! Patří sem jahody, cherry rajčata, okurka a avokádo. Rozdrťte trochu fety a nasekejte čerstvou bazalku. Vše dejte stranou.
- Jakmile je kukuřice hotová, vyjměte ji z vody a nechte několik minut vychladnout (dokud není příjemná na dotek). Pomocí velkého nože postavte kukuřici do svislé polohy a nakrájejte z ní zrnka do mísy.
- Do velké salátové mísy přidejte kukuřičná zrna, nakrájené jahody, cherry rajčata, okurku a kousky avokáda. Posypte rozdrobenou fetou, nasekanou bazalkou, olivovým olejem, čerstvě vymačkanou citronovou šťávou, solí a pepřem. Vše promíchejte.
Nakládané třešně, gorgonzola a rukolový salát
Nakládání třešní je skvělý způsob, jak si toto letní ovoce vychutnat až do podzimu. V tomto salátu využijete pikantní chuť nakládaných třešní a tekutinu z nakládání použijete i do zálivky.
Ingredience
- 150 ml rýžového octa
- 40 g cukru krupice
- 2 čerstvé bobkové listy
- 200 g třešní bez pecek
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 lžíce třešňového džemu
- 2 lžičky celozrnné hořčice
- 100 g rukoly
- 1 červená čekanka nebo čekanka, natrhaná
- ½ malé cibulky fenyklu, jemně nakrájené na plátky
- 100 g gorgonzoly nakrájené na klínky
Postup
- Do hrnce dejte ocet, 100 ml vody, cukr, bobkové listy a 1 lžičku soli. Přiveďte k varu.
- Třešně vyklopte do sterilizované 500g sklenice. Ještě horkou sklenici zalijte horkou octovou směsí. Uzavřete a před otevřením nechte týden zavařovat na chladném a tmavém místě. Po otevření vydrží třešně v lednici dva měsíce.
- Dresink připravíme tak, že do středně velké misky dáme 2 lžíce nakládacího octa ze sklenice a zašleháme olivový olej, džem, hořčici a trochu soli a pepře, dokud nedojde k emulzi. Ochutnejte a podle chuti přidejte ještě trochu octa, hořčice nebo olivového oleje.
- Přidejte rukolu, čekanku a fenykl a promíchejte, aby se dresink obalil. Přendejte na velký talíř nebo talíře a navrch dejte několik lžic okapaných nakládaných třešní, gorgonzolu a zakápněte zbylým dresinkem.
Něco navíc: Gorgonzolu skvěle doplňují vlašské nebo piniové ořechy, díky kterým můžete salát vyšperkovat 🙂
Fenyklový salát
Jednoduchý recept na fenyklový salát s dresinkem z melasy granátového jablka. Fenykl nakrájejte na co nejtenčí plátky pomocí ostrého nože. Podávat ho můžete i ke grilovanému masu nebo sýrům.
Ingredience
- 2 cibulky fenyklu nakrájené na velmi tenké plátky
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 polévková lžíce melasy z granátového jablka
- ½ citronu, odšťavněného
- hrst lístků máty
Postup
- Nakrájený fenykl dejte na 10 minut namočit do mísy plné ledové vody a poté jej nechte dobře okapat – díky tomu bude velmi křupavý. Vyklopte ho na talíř nebo na servírovací mísu.
- Našlehejte olej, melasu z granátového jablka, citronovou šťávu a trochu koření. Vše nalijte na fenykl a posypte lístky máty.
Thajský salát s mletým kuřecím masem
Thajský kuřecí salát je živé, pikantní jídlo, které využívá čerstvé bylinky, rybí omáčku a limetkovou šťávu jako zálivku k přípravě oběda nebo lehké večeře, která je plná chuti, ale nízkokalorická. Většinu thajských ingrediencí v tomto receptu dnes seženete v každém dobrém supermarketu.
Ingredience
- 400 g (kupte si mleté kuřecí maso nebo rozšlehejte kuřecí stehenní řízky v kuchyňském robotu)
- 100 ml kuřecího vývaru
- kousek kořenového zázvoru velikosti palce, nastrouhaný
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1 stonek citronové trávy, jemně nasekaný
- 2 červené chilli papričky, jemně nasekané
- 2 lžíce rybí omáčky
- 3 lžíce limetkové šťávy
- malá hrst lístků máty a koriandru
- k podávání listy salátu a nudličky okurky
Postup
- Kuře vařte ve vývaru na pánvi, dokud nezbělá a vývar se neodpaří. Přidejte zázvor, česnek, citronovou trávu a chilli a vařte další 3 minuty.
- Odstavte z ohně a vmíchejte rybí omáčku a limetkovou šťávu. Vmíchejte bylinky a podávejte s listy salátu a nudličkami okurky.
Fitness salát s kuskusem a quinou
Vyzkoušejte tento lehký a chutný fitness salát. Můžete ji zařadit i do redukční diety, obsahuje všechny potřebné živiny a vitamíny a dodá vám energii do celého dne.
Ingredience
- 15 oloupaných a podélně rozpůlených stroužků česneku
- 2 středně velké sladké papriky nakrájené na plátky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky pepře
- 2-1/2 šálku vody
- 1 lžíce olivového oleje
- 1-1/2 lžičky soli
- 1 šálek nevařeného perlového (izraelského) kuskusu
- 1/2 šálku červené quinoy, propláchnuté
- 2 velká rajčata nakrájená na 1 cm velké kousky
- 2 šálky čerstvé rukoly nebo baby špenátu
- 1 šálek čerstvého ananasu nakrájeného na kostičky
- 1/2 šálku čerstvého loupaného hrášku nebo mraženého hrášku
- 1/2 šálku rozdrobeného sýra feta
- 1/2 šálku opražených slunečnicových jader
- 1/4 šálku mleté čerstvé petrželky
Dresink
- 1 šálek olivového oleje: 1/4 šálku olivového oleje
- 3 lžíce balzamikového octa
- 2 lžičky medu
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky pepře
Postup
- Předehřejte troubu na 425 °C. Smíchejte česnek, sladkou papriku, olej, sůl a pepř a přeneste je do papírem vyložené formy o rozměrech 15x10x1 cm. Pečte do tmavě zlatavé barvy, asi 15 minut. Přeneste do velké mísy.
- Mezitím v malém hrnci přiveďte k varu vodu, olej a sůl. Vmíchejte kuskus a quinou. Snižte teplotu a přikryté vařte 15 minut nebo dokud se tekutina nevstřebá. Odstavte z ohně a nechte 5 minut přikryté stát.
- Kuskus a quinou přendejte do mísy se směsí pečených paprik. Vmíchejte zbývající salátové přísady. V malé misce prošlehejte přísady dresinku, dokud se nespojí. Nalijte zálivku na salát a jemně promíchejte.
Letní zahradní salát
Ingredience
Salát
- 1 hlávka zeleného listového salátu, nakrájená na kousky.
- 3 rajčata nakrájená na klínky
- 4 mini okurky nakrájené na klínky
- 1 oranžová paprika, nakrájená na kousky
- 1 červená paprika nakrájená na kousky
- 1 žlutá paprika nakrájená na kousky
Dresink
- 120 ml podmáslí
- 115 g majonézy
- 115 g zakysané smetany
- 2 lžíce nasekaného čerstvého kopru
- 1 lžička česnekového prášku
- 1 lžička bílého octa
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
Postup
- Dresink: V misce smíchejte podmáslí, majonézu, zakysanou smetanu, kopr, česnekový prášek, ocet a špetku soli a pepře. Promíchejte. Ochutnejte a podle potřeby upravte koření. Přendejte do misky.
- Na salát: Vložte salát doprostřed talíře. Na salát navrstvěte rajčata, okurky, papriky a naaranžujte dresink, podávejte.
Jahodový salát s rýžovými nudlemi
Ingredience
Salát
- 1 balíček rýžových nudlí
- 1/4 šálku nakrájených mandlí
- 1/4 šálku slunečnicových semínek
- 1/4 šálku rozpuštěného másla
- 1 hlávka římského salátu, omytá a osušená
- 450 g baby špenátu
- 300 g jahod, oloupaných a nakrájených na tenké plátky
- 1 šálek strouhaného parmezánu
Dresink
- 3/4 šálku hnědého nebo kokosového cukru
- 1/2 šálku červeného vinného octa
- 3/4 šálku rostlinného oleje
- 1/2 čajové lžičky papriky
- 1/2 lžičky soli
- 2 stroužky česneku, mleté
Postup
- Předehřejte troubu na 200 °C. V malé misce smíchejte uvařené rýžové nudle, mandle, slunečnicová semínka a rozpuštěné máslo. Přeneste je na plech a za občasného míchání opékejte v troubě, dokud nezhnědnou, asi 10 minut. Vyjměte z trouby a dejte stranou, aby vychladly.
- Salát natrhejte a smíchejte se špenátem, jahodami a sýrem ve velké salátové míse.
- Na zálivku rozpusťte cukr v octu. Smíchejte olej, papriku, sůl a česnek a poté přidejte do směsi cukru a octa. Dobře promíchejte a uložte do chladničky, dokud nebudete připraveni k podávání.
- Těsně před podáváním polijte křupavý salát zálivkou a salát promíchejte s takovým množstvím zálivky, aby se zelený salát celý obalil.
Melounový salát s dračím ovocem
Je čas na malou sladkou pochoutku v podobě melounového ovocného salátu, který kombinuje borůvky s dračím ovocem, chia semínky a mangem. Jedná se o drzý letní ovocný salát, který je tak snadný na přípravu i konzumaci. Skvěle doplní i zahradní nebo dětskou párty, hodí se i jako osvěžení během grilování.
Ingredience
- 300 g melounu
- 150 borůvek
- 200 g dračího ovoce
- 200 g manga
- 1 lžíce chia semínek
- kostky ledu
Postup
- Pomocí malého vykrajovátka na meloun vykulte 2 šálky melounových kuliček.
- Postup opakujte s dračím ovocem i mangem.
- Nasypte melounové kuličky, kuličky dračího ovoce a manga do velké mísy. Přidejte borůvky, kostky ledo a chia semínka.
- Jemně promíchejte a servírujte.
Doufáme, že jsme vám přinesli spoustu inspirace na letní saláty a že vám zpříjemní a osvěží horké léto.